Nous temps, noves propostes

Aquest cap de setmana el socialisme espanyol ha començat a treballar en les propostes del programa electoral del 20-N amb voluntat d’iniciar una nova etapa. La convicció que es respirava a la Conferència Política del PSOE és que les eleccions generals han de ser un punt i apart, que només es pot començar a escriure després de reconèixer que el món ha canviat molt de pressa i que els poders públics han quedat desconcertats per les tensions d'una economia mundial que ha escapat al control de la societat i ha canviat a pitjor les expectatives de benestar i el futur de milions de persones a Espanya, a Catalunya, a Europa i a totes les societats occidentals.

No hem sabut o no hem pogut aturar l'espiral que ens ha portat a la crisi i que ha provocat que àmplies capes de la societat patissin les conseqüències en forma d’atur, falta d’accés a l’habitatge o a l’assistència a serveis que -els socialistes i també una àmplia majoria social- hem considerat sempre bàsics i fonamentals.

Tanmateix, tot i reconèixer errors i mancances, els socialistes no ens resignem, no ens rendim i ens declarem disposats a plantar cara a la crisi, amb responsabilitat i sensibilitat social, ara i en el futur.

En aquest context calen noves estratègies per impulsar la nostra economia i salvar el nostre model de societat. La ministra Garmendia ens recordava que cal una economia competitiva per poder practicar una economia distributiva. I per ser competitius hem d’aprofundir sobre el coneixement, la innovació i la recerca, sobre la competitivitat ben entesa, no com a excusa per incrementar les desigualtats o retallar l'Estat del Benestar.

Avui Espanya és la novena potència científica del món i ens proposem aprofitar aquesta realitat en sectors en els quals tenim capacitat de ser capdavanters. Entre aquestes són prioritaris els relacionats amb la sostenibilitat, la salut i la seguretat en l’aigua, aliments i energia.

Al voltant d’aquests eixos hi ha molts llocs de treball possibles i una imperiosa necessitat de canviar els paradigmes i valors que fins ara han marcat els nostres hàbits. Ordenar el territori, l’habitatge, la mobilitat, impulsar noves pautes de consum que han de tenir en compte aquests nous criteris imprescindibles per garantir la continuïtat del nostre propi hàbitat i la nostra pròpia supervivència: aquest és el camí.

En aquest terreny no puc deixar de subratllar -per la importància que té per a Catalunya- l’aposta per prescindir de l’energia nuclear i impulsar decididament les energies renovables. 


Les propostes per assegurar serveis de salut, educació i assistència també han estat estudiades a fons, en paral·lel al procés de reflexió que porten a terme el PSC i la resta de partits socialistes europeus.

El candidat Rubalcaba ha garantit des del primer moment que totes les propostes del programa comptaran amb una forma de finançar-se. En aquest sentit, són rellevants les mesures que conformen una nova fiscalitat, perquè en aquests moments no tots els ajustaments es poden fer per la via de la despesa –retallades-, sinó que és imprescindible revisar els ingressos de les administracions publiques per tirar endavant.

Caldrà una revisió en profunditat, en la que no poden deixar de ser-hi criteris com que col·labori més qui més hi pot aportar, i que contribueixi qui més aprofita o perjudica el medi.


Finalment, ens proposem aprofundir en mesures per la igualtat i en concret per la paritat d’homes i dones en l’àmbit públic però també en l’organització de les empreses. Aquesta aposta constitueix una novetat significativa, que respon a una necessitat i a un criteri d'equitat, com el que conté la proposta que relaciona les aportacions de les empreses amb el grau de temporalitat dels contractes dels seus treballadors, per incentivar els treballs de llarga durada.


En definitiva, estem davant un nou programa socialista en un moment de la nostra història en què hem de donar un nou impuls el creixement econòmic, buscant nous camins i sense renunciar a una societat més sostenible, més viable i més justa des de tots els punts de vista. Un model que és l'únic que garanteix alhora el progrés econòmic i la cohesió social.

Publica un comentari a l'entrada

El meu partit

La meva ciutat

Videos

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP