Nit de l'Empresari 2011: valentia i consens per sortir de la crisi


Autoritats, amigues i amics,

us vull donar la benvinguda a la ciutat de Terrassa, i vull agrair que un any més la CECOT l’hagi escollit per celebrar la nit de l’empresari, o potser hauríem de dir, millor, de l’empresari i l'empresària per motius que després explicaré.

Avui som més lliures que ahir. Ahir la banda terrorista ETA -i ho dic amb tota la prudència possible- ahir la banda terrorista ETA va anunciar que deixava de fer actes terroristes, actes de violència. En aquest moment recordem especialment i estem al costat de totes les víctimes d’ ETA, perquè en la nostra ciutat i en el nostre país hem patit aquest terrorisme d’una forma molt directa. Recordo avui aquí el regidor de Viladecavalls Paco Cano que va morir als carrers de la ciutat de Terrassa. I vull agrair també l’esforç que durant molts anys, les forces i cossos de seguretat han fet perquè ahir es produís aquesta declaració que -no ho dubteu en cap moment- és una declaració de derrota de la violència, del terrorisme, i és una declaració de victòria de la societat democràtica.

Voldria felicitar els guardonats i especialment a la Sra. Maria del Mar Raventós. Abans deia que aquesta és també la nit de l'empresària: cal reivindicar el paper de les dones, al món de l’empresa, al món de l’economia i també el paper de les dones a la nostra societat. Probablement vivim al país que té la legislació més avançada del món pel que fa a igualtat d’oportunitats entre homes i dones, però encara avui la realitat ens diu que aquestes lleis, aquestes igualtats d’oportunitats que estan escrites no són reals a la nostra vida quotidiana.  La societat no pot progressar adequadament si no utilitza tota la seva força, si no utilitza la força del 100% de totes les persones que hi viuen i no només el 50%. Permeteu-me doncs, per tant, que reivindiqui aquest paper de les dones a la nostra societat.

El moment és molt difícil. Ho és per a les empreses i també per a moltes famílies, per  a empreses que intenten subsistir i famílies que també avui intenten tirar endavant a la nostra societat i al nostre país. El pitjor de tot és que s’ha generat una imatge de desconcert. Les polítiques econòmiques que ens venen d’ Europa un dia sembla que són  d’una manera i l'endemà d'una altra i ens imaginem i ens pensem i sospitem que a vegades aquestes politiques econòmiques estan dictades més en funció dels cicles electorals dels diferents països, que no pas per la raó o pensades per sortir d’aquesta crisi.

La sensació que tenim és que hi ha hagut poca política, poca direcció política, i molta especulació, massa especulació i jo us voldria proposar algunes coses del que penso que hem de fer, algunes propostes que en part coincideixen precisament amb un manifest que s’ha presentat aquests dies per part del Cercle d’Economia:

1.- Racionalitzar la despesa pública i adaptar-la a les nostres possibilitats reals, però sense comprometre el benestar ni la cohesió social. L'austeritat no és retallar indiscriminadament, sinó prioritzar intel·ligentment.

2.- Revisar a fons les ineficiències del sistema econòmic i potenciar allò que funciona bé i el que podria donar grans resultats, com l'apropament entre el coneixement, les universitats i l’economia productiva.

3.- Impulsar mesures de xoc per rebaixar l'atur juvenil i aprofitar tot el talent que tenim.

4.- Prioritzar les inversions en infraestructures que generin activitat econòmica com el corredor ferroviari del Mediterrani, el Quart Cinturó o el Metro del Vallès.

5.- Revisar en profunditat el sistema fiscal perquè sigui més just i castigar durament el frau i les trampes.

6.- Tancar la reestructuració del sistema financer i tornar a crear les condicions perquè hi hagi crèdit per a les empreses.

7.- Generar confiança, fortalesa i esperança en tota la societat.

8.- Aprofitar els avantatges que representa per a les empreses l'Estat del Benestar. La cohesió social és bona per a les persones i també per a l’empresa.

9.- Situar la política al lloc que li correspon i fer, entre tots i totes, més i millor política.

10.- Aprofitar a fons l’actual sistema de finançament i millorar-lo per atendre les necessitats i prioritats de Catalunya, sense oblidar la nostra voluntat de ser solidaris amb la resta dels pobles d’Espanya.

11.- I finalment, i principalment més i millor Europa.

Com ho hem de fer tot això? Amb valor, tots plegats. Amb molta valentia i molt consens. Aquesta no es una crisi només econòmica, és una crisi també social, política i de model mundial, i cal que els governs, empresaris i treballadors també,  cadascú des del seu lloc,ens   a treballar  conjuntament. No ens podem resignar i no ens resignem: si voleu ens podem fins i tot indignar, sí, però sobretot el que cal ara és proposar i actuar, i des del món local ho fem, ho hem fet sempre, perquè  és en el món local on veiem els problemes i on podem intuir també les  solucions i on podem  actuar moltes vegades i fer-ho ràpidament.

Perdoneu que posi un exemple de la nostra ciutat, de Terrassa. Nosaltres hem creat una taula en la qual hi ha les entitats financeres, les econòmiques i l’Ajuntament, perquè tenim un greu problema amb les hipoteques i els desnonaments i és i serà encara més greu. Teníem i tenim un problema amb els crèdits, especialment a la petita i mitjana empresa i al comerç i el tindrem en el futur immediat. Teníem i tenim problemes pel que fa referència als serveis socials, i els continuarem tenint.

D'aquesta taula ja estan sortint propostes concretes per millorar totes aquestes situacions, propostes que sense dubte des de la nostra ciutat , des del nostre territori serviran d’exemple i de model per a altres ciutats per a altres territoris i per a tot el país. Aquest és un exemple del que podem fer de de l'àmbit local.

Jo crec que avui, en aquesta Nit'2011 hem de reivindicar especialment la força que es veu aquí i la força que es veurà en el lliurament de guardons que tot seguit es portarà a terme. Aquí hi ha molta força. Hem de reivindicar la força dels empresaris i empresàries, la força dels treballadors i treballadores, dels moviments socials, perquè és una força que existeix, i hem d’utilitzar-la per treballar, per treballar molt per millorar Terrassa, Catalunya, Espanya, Europa i el món. Penseu una cosa: sense cap dubte, ningú no ens arreglarà  res, tot comença aquí, avui i en molts llocs com aquest. Jo us animo no a que comencem sinó que continuem treballant i ho fem amb confiança, amb optimisme, reconeixent els problemes però també amb voluntat de trobar-hi solució.

(Transcripció del parlament de Pere Navarro a la Nit de l'Empresari 2011)

Publica un comentari a l'entrada

El meu partit

La meva ciutat

Videos

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP